Sporáky
Plánujete výměnu starého sporáku a trouby, které již dosluhují, za novější, kvalitnější a lépe vybavený? Jak vybrat ten správný? Na co všechno se při výběru zaměřit? O tom si přečtěte v dnešním článku.
Široká nabídka kvalitních sporáků od výrobců ALFA PLAM, TIM SYSTEM a BELLA THALIA jsou stálicí a nedílnou součástí našeho sortimentu Čečetka s.r.o. Při jejich vývoji a výrobě je dbáno zejména na jejich dlouholetou životnost a účelné zpracování. Jejich design je vyvíjen pro milovníky staré dobré klasiky a jistě najde zalíbení u lidí, kteří dávají přednost klasice před módními výstřelky. Vaření na těchto sporácích je ekonomické a při správném zacházení Vám vydrží sloužit po desetiletí.
Sporák v sobě kombinuje varnou desku a pečicí troubu, proto je při jeho výběru třeba důkladně zvážit preferované způsoby vaření a pečení.
Ačkoliv dnešní doba přeje spíše vestavným kuchyňským spotřebičům, klasický volně stojící sporák z módy rozhodně nevychází. Využívat ho můžete v každé kuchyni a vybírat lze ze všech typů ohřevu. Na své si přijdete, i když vestavné spotřebiče preferujete, jelikož výrobci nabízí kombinace varných desek a trub, které tedy slouží jako vestavné spotřebiče. Moderní sporáky potěší i bohatou programovou nabídkou a povedeným designem.
Typy sporáků:
Kombinované sporáky spojují plynovou desku s elektrickou troubou. Jsou ideální pro ty, kteří rádi vaří na plynu a zároveň preferují elektrickou troubu. Vaření na plynové desce je rychlé, pohodlné a úsporné. Pečení v elektrické troubě Vám pak umožní užívat přednastavené programy a funkce pro ty nejlepší výsledky.
Elektrický sporák potěší snadnou údržbou. Elektrický sporák využívá varnou desku i elektrickou troubu. Nabízí mnoho funkcí, jak pro troubu, tak pro varnou desku, takže přípravu jídel značně usnadňuje. Elektrické sporáky jsou k dostání se sklokeramickými, indukčními a litinovými varnými deskami a jejich součástí může být jak klasická, tak i horkovzdušná trouba.
Sklokeramické sporáky využívají topnou spirálu, která nahřeje varnou zónu (plotýnku) a z ní se dotykem přenáší teplo na dno nádoby. Použít na ně lze jakékoliv nádobí. Jejich provoz je ale kvůli pomalejšímu ohřevu a zbytkovému teplu energeticky náročnější.
Indukční sporáky fungují na principu elektromagnetické indukce. Teplo nevzniká na varné desce, ale vzniká přímo v nádobě. Jsou energeticky úsporné, okamžitě reagují na změnu teploty, ale použít na ně lze pouze nádobí s magnetickým dnem.
Litinové sporáky jsou nejstarším a také nejlevnějším typem. Jsou energeticky náročnější a reagují pomaleji na změnu teploty. Litinová deska je však díky nízké ceně ideálním řešením na chalupy či do startovacích bytů. Lze u nich vybírat ze tří druhů varných desek. Mají jednoduché ovládání a snadnou údržbu. Elektrická trouba nabízí mnoho programů a funkcí.
Plynové sporáky jsou ideální pro ty, co více vaří než pečou. Využívají plyn při vaření i pečení. Jelikož ale plynová trouba nenabízí tak dobré pečící vlastnosti jako elektrická, dochází v ní k nerovnoměrné distribuci tepla a tento typ sporáku se více hodí pro ty, co častěji vaří a méně pečou.
Jaké jsou další důležité parametry při výběru sporáku?
Aby Vám nový sporák bezproblémově sloužil a ve Vaší kuchyni dobře vypadal, kromě jeho typu je třeba zohlednit i další parametry, jako jsou rozměr, design a funkce.
Rozměry sporáku jsou dalším důležitým parametrem. Aby sporák do kuchyně dobře zapadl, měl by mít stejnou hloubku jako kuchyňská linka. Neméně důležitým rozměrem je i šířka.
Z pohledu designu, by měl sporák zapadnout do stylu vaší kuchyně. Už dávno neplatí, že sporák musí být bílý, naopak dnešní doba nahrává retro sporákům nebo nerezovým sporákům.
Naše tipy:
ALFA PLAM sporák teplovzdušný bílý
ALFA PLAM sporák DOMINANT antracitový
ALFA PLAM sporák De Luxe hnědý
Váš nový sporák si můžete jednoduše vybrat a objednat na našem e-shopu Čečetka s.r.o. Pokud budete s čímkoliv potřebovat poradit, neváhejte nás kontaktovat na Tel.: +420 724 535 046. Nebo nám můžete napsat e-mail na: obchod@cecetka.cz